La referendumul din 2009, populaţia a răspuns cu „da" nu doar la întrebarea referitoare la reducerea numărului de aleşi, ci şi la cea privind Parlamentul unicameral. Pentru a scăpa de acuzaţia că ignoră voinţa poporului, liderii USL au mers pe varianta „răului cel mai mic". Adică, acceptă să fie redus numărul de parlamentari, doar să nu se mai vorbească de revizuirea Constituţiei pentru aplicarea rezultatelor referendumului. „Vom vedea prin aceste propuneri dacă domnii pedelişti, domnii Boci, domnii Băseşti se ţin doar de diversiuni sau chiar doresc să schimbe ceva esenţial din regimul politic şi parlamentar românesc", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Prin centrarea discuţiei pe reducerea numărului de parlamentari, liderii USL „uită" însă de celelalte aspecte propuse spre modificare prin proiectul prezidenţial de revizuire a Constituţiei. Printre acestea, eliminarea imunităţii aleşilor, astfel încât ei să poată fi percheziţionaţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără avizul Parlamentului, eliminarea prezumţiei că averea are un caracter licit sau transparentizarea Consiliului Superior al Magistraturii prin creşterea numărului de reprezentanţi ai societăţii civile.
La toate aceste probleme, liderii USL nu au oferit soluţii. Ba mai mult, le consideră „teme false". „În momentul de faţă, nu intru în această capcană a fumigenelor lansate de preşedintele Traian Băsescu pentru a distrage atenţia de la problemele reale ale României", a declarat pentru România Liberă deputatul Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD.
Replică şi la UNPR
Pe lângă proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari, USL mai doreşte două modificări la Legea electorală. Prima se referă la alegerea senatorilor şi deputaţilor după modelul preşedinţilor de consilii judeţene şi, eventual, al primarilor, dacă preşedintele Traian Băsescu promulgă proiect