Agenţia de evaluare financiară Moody's avertizează că ar putea lua în calcul reducerea ratingului de top "AAA" al Statelor Unite, dacă discuţiile dintre Casa Albă şi Congres privind majorarea limitei datoriei de stat nu progresează până la mijlocul lunii iulie, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Intrarea Statelor Unite în default ar declanşa o nouă criză pe pieţele financiare mondiale, însă puţini investitori au manifestat până acum îngrijorare în acest sens. Wall Street se aşteaptă în mare măsură ca negocierile pe datorie şi deficit să se încheie la limită, la fel cum s-a întâmplat cu reducerile de taxe şi cu bugetul pe 2011.
Secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a încercat la finalul săptămânii trecute să convingă Congresul să treacă legea de creştere a plafonului datoriei de stat pentru a preveni default-ul guvernului.
"Sunt încrezător că în această vară se vor întâmpla cel puţin două lucruri. Vom evita o criză de default şi vom reuşi să ajungem la un acord pentru un plan fiscal pe termen lung", a declarat Geithner.
Anterior, Moody's a avertizat că negocierile dintre putere şi opoziţie se mişcă prea încet, afectate de rigiditatea ambelor părţi, şi cresc posibilitatea intrării Washingtonului, chiar şi pentru scurt timp, în incapacitate de plată.
Geithner anticipează o catastrofă financiară dacă Congresul nu va vota până pe 2 august creşterea plafonului datoriei de stat. Trezoreria va termina până atunci măsurile de urgenţă de care s-a folosit din 16 mai, când a atins limita de 14.300 miliarde de dolari a datoriilor.
Agenţia de evaluare financiară Moody's avertizează că ar putea lua în calcul reducerea ratingului de top "AAA" al Statelor Unite, dacă discuţiile dintre Casa Albă şi Congres privind majorarea limitei datoriei de stat nu progresează până la mijlocul lunii iulie, scrie agenţia de presă Thoms