Foto: Intact Images Zeci de mii de specialişti s-au angajat în străinătate, pe salarii generoase, conforme calificării lor, preferând exodul, la aproape un an de la diminuarea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, reiese din datele comunicate Jurnalului Naţional de agenţiile de recrutare.
Medici, asistente, profesori, ingineri, dulgheri, sudori, tâmplari, petrolişti, recepţioneri, ospătari, bucătari au urmat indemnul preşedintelui Traian Băsescu şi s-au angajat în Germania, Marea Britanie, Olanda, Spania, Italia, Grecia, Franţa, Belgia şi alte ţări din Vestul Europei.
Ofertele disponibile ţi numărul aplicanţilor dovedesc că e vorba de un trend ascendent. în plus, sondajele arată că trei sferturi dintre absolvenţii învăţământului mediu sau superior îşi doresc să muncească ”afară”.
62.000 de români au aplicat pentru un job în străinătate doar în cursul lunii mai 2011, dintre care 15.200 s-au orientat către cele 7.082 oferite de angajatori britanici, informează Daily Express. Dintre acestea, 1.060 (16%) sunt în sectorul medical - pentru medici, asistente, infirmieri.
Marea Britanie este statul-angajator european al momentului, cu o treime din cele 22.000 de joburi care sunt ofertate prin anunţurile de recrutare, iar românii s-au orientat în consecinţă.
Pe piaţa forţei de muncă necalificată românii au intrat în competiţie cu asiaticii (chinezi, filipinezi) şi pierd teren în faţa acestora. în schimb, dacă ai o calificare într-un domeniu căutat (Sănătate, Învăţământ, Turism, Construcţii) şi vorbeşti acceptabil măcar o limbă străină, ai şanse foarte mari să fii recrutat.
”Pentru personalul calificat şi pentru specialişti, salariile pornesc de la 2.000 euro / lună pentru asistente medicale şi ajung la 80.000-90.000 euro / an pentru un medic specialist. În domeniul petrolier specialiştii sunt platiţi cu 3-4.0