Euribor, dobanda la care bancile se imprumuta in euro intre ele, a urcat in ultimele luni, ceea ce scumpeste creditele acordate persoanelor fizice si juridice in moneda unica. Specialistii din domeniu au explicat pentru DailyBusiness.ro care vor fi efectele resimtite in buzunarele romanilor.
Ratele imprumuturilor in moneda europeana cresc cu pana la zeci de euro, in conditiile in care nivelul Euribor s-a majorat luna aceasta cu circa 0,2 puncte procentuale fata de luna martie si cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu finele anului trecut.
Astfel, potrivit lui Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker, daca la sfarsitul lunii martie Euribor la 3 luni (indicatorul de care se leaga costul creditelor pentru clienti) era 1,239%, in prezent a ajuns la 1,436%.
Totodata, Euribor la 6 luni a urcat in aceasta luna la 1,716%, de la 1,227%, cat era in decembrie 2010.
Acest lucru duce la cresterea ratelor imprumuturilor luate de romani in moneda europeana.
De exemplu, pentru un credit de 50.000 euro cu o marja fixa de 5,3%, la care se adauga Euribor la 3 luni (nivelul se actualizeaza trimestrial), rata lunara a crescut pana la 324 euro, de la 310 euro, conform lui Liviu Andrei.
In acelasi timp, pentru un credit de 50.000 de euro cu o marja fixa de 5%, la care se adauga Euribor la sase luni (se actulizeaza semestrial), rata a urcat la 323 euro, de la 307 euro.
"Cresterea ratei este de cativa euro pentru creditele de nevoi personale si pana in 20 euro pentru creditele garantate cu ipoteca", a declarat Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance, subliniind faptul ca aceste calcule au fost facute pentru imprumutul mediu acordat prin brokerul de credite.
Astfel, pentru un imprumut ipotecar de 53.000 de euro, luat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara a crescut in iunie la 378 euro, d