El mărturiseşte, într-un interviu acordat pentru Jurnalul, că omul are nevoie de lucruri palpabile pentru a vota pe cineva.
"Vă fac un preambul, astfel încât să înţelegeţi că intrarea mea în politică nu este legată de un interes direct, ci de o realitate reprezentată de ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător. Ceea ce s-a întâmplat în primul rând cu centrala de la Fukushima, este un semnal de alarmă incredibil.
Intr-o lume în care nu mai poţi să mai ai siguranţa că mai poţi respira mâine, sau că nu mai poţi mânca- vedeţi ce se întâmplă acum cu aceste bacterii care se împrăştie prin legume şi fructe- degeaba muncim, degeaba mergem la serviciu în fiecare zi, dacă ajungem la spitale ca să ne vindecăm. Asta nu-l exclude nici pe cel bogat, nici pe cel sărac, nici pe-ăla deştept, nici pe cel mai puţin inteligent", a declarat Răzvan Ioan Păunescu pentru Jurnalul.
Este primul din familia sa care face politică
"Aveţi perfectă dreptate pentru că de pe la 1940, noi am fost o familie de oameni de afaceri, fie că erau preoţi, fie că erau din alte domenii de activitate, cei din familia Păunescu erau în general tehnocraţi. Aceste ramuri ale familiei care s-au unit au creat o nouă clasă, pornind de la Păuneştii care erau neam de preoţi în zona Tismanei ... Pe vremea aceea preotul era şeful poliţiei, primar, era de toate... În acea zonă erau nişte oameni mari, peste doi metri, foarte solizi, puternici. Mama tatălui meu s-a îndrăgostit de unul dintre aceşti oameni frumoşi şi aşa a început generaţia secolului nostru. Dintre rudele care au participat la activităţile economice ale României în perioada interbelică făceau parte şi membri ai familiei care se ocupau de activităţi industriale şi erau membri fondatori ai Uniunii Industriaşilor la vremea respectivă. Bunicul meu era dascăl şi la un moment dat era un fel de inspector şef al si