Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a anunţat, luni, că, în vederea unei combateri mai eficiente a corupţiei, Comisia Europeană (CE) va elabora, o dată la doi ani, un raport special privind măsurile luate de statele membre în acest sens, informează EUObserver, citat de Agerpres.
'Nicio ţară din Uniunea Europeană nu este complet lipsită de corupţie. Patru din cinci cetăţeni ai UE consideră corupţia o problemă majoră în ţările lor. Este o provocare serioasă sub aspect social, politic şi economic', a subliniat Cecilia Malmstrom, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Practicile corupte, contabilitatea incorectă şi ascunderea adevărului despre finanţele ţării au obligat deja Grecia, Letonia şi Ungaria să caute ajutor financiar extern, dar judecarea unor politicieni de rang înalt şi pedepsirea lor pentru acte de corupţie rămân un fenomen rar în întregul bloc comunitar şi nu doar în cele mai noi state membre, Bulgaria şi România, care se află sub monitorizarea UE din acest punct de vedere, notează EUObserver.
Deşi majoritatea statelor au adoptat legislaţia UE şi internaţională în ce priveşte combaterea corupţiei, 'una din principalele provocări o reprezintă lipsa de angajament faţă de aplicarea toleranţei zero în privinţa corupţiei', a subliniat comisarul european.
Raportul se va baza nu doar pe informaţii provenite de la guvernele naţionale, dar şi de la ONG-uri şi consilieri independenţi. De asemenea, va fi creată o aşa-zisă reţea de corespondenţi anticorupţie în întreaga UE, care să furnizeze CE informaţii în timp real privind cazuri de corupţie la nivel înalt, anchete judiciare, folosirea mitei sau atribuiri dubioase de contracte, în principal în baza informaţiilor din presă din fiecare ţară.
'Grecia, România, toate stau foarte bine în ce priveşte adoptarea legilor. Dar problema o reprezintă implementarea lor',