Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, luni, că o problemă-cheie a României este faptul că se prezumă în Constituţie că toate proprietăţile sunt dobândite licit şi că atât Legea fundamentală cât şi drepturile omului "nu sunt o licenţă pentru a fura", informează Mediafax.
"O problemă-cheie pe care o aveţi este faptul că se prezumă în articolul 44 (din Constituţie, n.red.) că toate proprietăţile sunt dobândite licit. Noi nu avem o astfel de prevedere în Statele Unite. Şi nu cred că este necesară", a spus Gitenstein.
El a făcut aceste declaraţii la o conferinţă organizată, luni, de Societatea Academică din România şi Fundaţia Freedom House România, cu tema "Confiscarea în România şi bunele practici la nivel internaţional".
"Mesajul meu pentru dumneavoastră este acela că nici Constituţia dumneavoastră şi nici drepturile omului nu sunt o licenţă pentru a fura", a spus Gitenstein.
Ambasadorul a vorbit despre sistemul de confiscare din America precizând: "Ne pasă de protecţia proprietăţii private mai mult decât oricui".
El a mai spus, răspunzând unor întrebări, că "dacă bunurile sunt acumulate prin mijloace ilegale, nu contează ale cui sunt, pe numele cui sunt. Faptul că sunt pe numele altcuiva, nu contează".
Gitenstein a mai spus că în Statele Unite, conform unei legislaţii redactate în 1984, există un fond special în care sunt acumulate bunurile sechestrate şi care în unele cazuri sunt folosite inclusiv pentru compensaţii pentru victime. În acest fond se află în prezent 4 miliarde de dolari.
Proiectul legii de revizuire a Constituţiei elimină, la articolul privitor la dreptul de proprietate privată, prevederea potrivit căreia caracterul licit al dobândirii averii se prezumă. În textul actual al Constituţiei, articolul 44 referitor la "Dreptul de proprietate privată" stipulează, la alieatul 8: "Averea dobândită li