Costurile de imprumut ale Romaniei au coborat la cel mai redus nivel din luna noiembrie, dupa ce reducerile de cheltuieli au crescut increderea investitorilor in prima emisiune de eurobonduri pe piata internationala prin programul Medium Term Notes, potrivit Bloomberg. Randamentul titlurilor de stat romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu 0,63 puncte procentuale din luna februarie, la 5,47%.
Randamentul obligatiunilor emise de Romania este astfel cu 0,37 puncte procentuale sub cel cerut pentru titlurile similare ale Ungariei, dupa ce in urma cu un an era cu 1,15 puncte procentuale peste cel al bondurilor emise de tara vecina.
Promovarea primei emisiuni de titluri pe termen mediu in euro pe piata internationala este programata sa inceapa luni, in incercarea de a evita folosirea fondurilor puse la dispozitie de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat saptamana trecuta, intr-un interviu acordat agentiei de presa, ca Guvernul ar trebui sa profite de costurile scazute de pe pietele financiare pentru a reduce datoria pe termen scurt.
"Emisiunea de obligatiuni (a Romaniei - n.r.) ar trebui sa mearga bine, iar apetitul ridicat al investitorilor globali pentru titluri ale statelor central si est europene, in euro sau dolari, se mentine. Ar fi intelept daca Romania daca ar atrage cererea in exces si ar creste valoarea emisiunii, daca poate face acest lucru fara o majorare semnificativa a costurilor", a declarat Peter Attard Montalto, economist la Nomura International.
Bloomberg mai noteaza ca investitorii redevin interesati de Romania dupa ce Guvernul a adoptat o serie de masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar la 4,4% in acest an, de la 6,5% in 2010.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul de Finante, Bogdan Dragoi, Roma