Guvernele din zona euro au ajuns la un acord de principiu pentru un nou pachet de ajutor destinat Greciei care implică şi participarea creditorilor din sectorul privat.
Acestora li se va cere înlocuirea unor datorii de aproape 30 de miliarde euro care ajung curând la scadenţă cu datorii cu termene de maturitate mai lungi, potrivit unor oficiali din zona euro. Procesul rostogolirii creanţelor ar putea începe cel mai devreme în iulie, după ce miniştrii de finanţe aprobă noul program la summitul de pe 20 iunie, scrie The Wall Street Journal.
Guvernele vor acorda Greciei noi împrumuturi prin intermediul Fondului Europen de Stabilitate Financiară, fondul de salvare al zonei euro. Finanţarea va veni, probabil, sub condiţia ca băncile, fondurile de pensii şi alţi investitori care deţin obligaţiuni elene să accepte să le schimbe cu datorii cu termene de scadenţă mai mari pentru a ajuta la acoperirea deficienţelor bugetare ale Greciei în următorii trei ani.
"Investitorii privaţi vor avea stimulente puternice pentru a participa deoarece, dacă nu o fac, se va intra în incapacitate de plată", a spus un oficial.
Noua finanţare va fi condiţionată, de asemenea, de noi măsuri pe care Atena va trebui să le implementeze, precum reduceri suplimentare de cheltuieli şi accelerarea vânzării unor active de stat de 50 de miliarde de euro.
"Mă aştept ca membrii zonei euro să se înţeleagă asupra unor finanţări adiţionale pentru Grecia sub condiţii stricte. Aceste condiţii aduc şi implicarea voluntară a sectorului privat", a declarat şeful Eurogroup Jean-Claude Juncker, citat de Bloomberg.
Grecia a fost salvată de la faliment anul trecut cu 110 miliarde de euro primite de la UE şi FMI, iar părţile implicate sperau atunci că Atena să va putea reîntoarce pe pieţele financiare în 2012. Acest pachet, însoţit de o cură severă de austeritate, nu a re