Pot Statele Unite ale Americii să-şi revină din actuala criză atât de repede ca în urma Marii depresiuni (1929-1933) sau şomajul ridicat coroborat cu imensa datorie publică şi cu o degradare a societăţii ar putea pune capăt mitului potrivit căruia America se reinventează cam o dată la două generaţii?
În Statele Unite săptămâna trecută a fost una a recordurilor. Locuinţele americanilor sunt acum cu 33% mai ieftine faţă de perioada boom-ului imobiliar. În timpul Marii Crize din perioada interbelică, valoarea imobilelor deţinute de americani s-a redus cu doar 31%, informează The Guardian.
Şomajul nu a atins valorile din timpul Marii Crize, însă staţionarea la 9,1% produce câteva insomnii la Casa Albă, mai ales că Barack Obama va candida pentru a obţine un nou mandat. Ultimul preşedinte care a fost reales când cifra şomajului depăşise 7,2% este Franklin Delano Roosevelt, în 1936.
Bugetul, care în urmă cu un deceniu era pe plus, înregistrează acum un deficit de proporţii mitice.
Şi totuşi, mai toţi analiştii consideră că SUA vor trece peste această perioadă grea din punct de vedere economic. De ce? America este prea puternică pentru a fi îngenuncheată. Universităţile sale atrag tinerii cei mai inteligenţi din lume, firmele din IT împing mai departe bariera tehnologiei, iar puternicele companiile americane ar putea da drumul în anii următori unor serioase investiţii.
Şi totuşi, dacă America seamănă mai mult cu Roma de la începutul erei creştine sau Marea Britanie de dinaintea Primului Război Mondial: un imperiu ale cărui slăbiciuni încep să se vadă?, se întreabă Larry Elliott, editor la The Guardian.
Din experienţa romanilor şi din cea a britanicilor am învăţat că putreziciunea, odată instalată, nu mai poate fi oprită. Cauzele pentru care imperiile se năruie sunt multiple, însă pot fi întâlnite câteva constante.
SUA ar trebui