Investiţiile în centre spa, la modă printre proprietarii de ansambluri rezidenţiale şi hoteluri, au intrat în letargie după izbucnirea crizei, dar în ultimele luni au fost finalizate mai multe locaţii, în timp ce alte proiecte sunt în derulare. Simt românii din nou că pot să se relaxeze?
Cel puţin două centre de relaxare au fost finalizate de la începutul anului doar în Bucureşti. Semnalul este pozitiv şi demonstrează că proprietarii au simiţit din nou gustul profiturilor care se pot face din spa, deoarece o astfel de unitate poate intra pe profit operaţional încă din primul an, iar marja medie sare de 10%, scrie revista BUSINESS CONSTRUCT.
Chiar dacă cei care s-au încumetat să investească într-o astfel unitate nu sunt foarte mulţi, niciunul nu pare să regrete, iar cea mai bună dovadă o reprezintă planurile de extindere. Teoretic, spa-urile includ terapiile care au la bază apa, respectiv hidromasajul, sauna, piscina sau tipuri diferite de duşuri, însă în practică centrele mai au şi fitness, masaj sau salină.
Cine, când, unde
În România există în jur de 25 de centre spa, "în adevăratul sens al cuvântului", după cum estimează Liliana Paraipan, cea care controlează afacerea Eden Spa.
Compania deţine centrul propriu din zona Primăverii, care se întinde pe o suprafaţă de circa 350 de metri pătraţi, o unitate în cadrul Grand Hotel Continental, hotelul de pe Calea Victoriei deţinut de omul de afaceri Radu Enache, dar operează şi unitatea din cadrul ansamblului rezidenţial Orhideea Gardens. În afara Bucureştiului, Eden Spa operează un centru de relaxare în cadrul hotelului Hilton din Sibiu.
Două dintre cele patru centre au fost deschise chiar în acest an, respectiv cele din hotelul Continental şi din Orhideea Gardens, proiecte care au însă numeroase diferenţe. Locaţia din hotelul lui Radu Enache este mai mică, astfel c