În timp ce unii prefecți își fac calcule ca să vadă dacă vor mai rămâne sau nu în funcție, la fel ca și președinții de consiliu, la Ministerul Administrației specialiștii scriu proiectul pentru a-l trimite în circuitul de avizare interministerial. Potrivit unor surse politice, citate de Agerpres, pe masa Guvernului există deja o schiță a proiectului, care prevede printre altele o împărțire pe opt județe, bazată în mare parte pe actualele regiuni de dezvoltare, cu tot atâtea consilii județene, dar cu atribuții diminuate în favoarea prefecturilor și consiliilor locale. Sursa: CODRIN PRISECARU
Cu o hartă în față, înarmată cu date privind populația și suprafața României, dar și cu statisticile privind gradul de absorbție a fondurilor europene, o comisie a Ministerului Administrației și Internelor așterne pe hârtie noua reorganizare teritorială a țării.
Majoritatea principiilor privind trasarea noii hărți administrativ-teritorială a României au fost deja stabilite: o regiune nu trebuie să aibă sub trei milioane de locuitori, va fi un singur prefect, o singură prefectură și nici un consiliu jedețean într-o regiune.
Totodată, noii prefecți vor fi atenți aleși din rândul celor care au implementat cu succes fonduri europene, s-au implicat în dezvoltarea județelor și au o notoritetae bună, potrivit unor surse democrat liberale.
Proiectul ar urma să fie asumat de Guvern până la finele lunii iunie, la pachet cu legea minorităților, pentru a se asigura sprijinul voturilor UDMR în legislativ.
Funcția de prefectul de Ilfov va dispărea
Potrivit acelorași surse, funcția de prefect de ilfov va dispărea, iar Bucureștiul și județul Ilfov vor avea un singur prefect, în timp ce președinții de consiliu vor fi eliberați și ei din funcție.
”Dacă se va pune în aplicare această variantă, regiunea București-Ilfov va atrage mai multe fonduri euronepe. Anul trec