Tinerii absolvenţi de învăţământ superior nu mai au aceleaşi pretenţii salariale ca în perioada dinaintea crizei şi acceptă un salariu iniţial, la prima angajare, mai mic decât în urmă cu 2-3 ani. Cu toate acestea, angajatorii din marile companii caută candidaţi bine pregătiţi şi sunt chiar dispuşi să plătească mai bine decât până acum, însă condiţia este ca tânărul absolvent să fie bine pregătit profesional, consideră George Butunoiu, specialist în recrutarea de executivi.
Contează profilul absolventului
„În 50-60% de cazuri când discutăm de tinerii absolvenţi de învăţământ superior nu există nicio diferenţă. Sintagma tineri absolvenţi de învăţământ superior, este golită de conţinut în contextul în care sunt atâtea facultăţi. În schimb diferenţa apare în cazul facultăţilor care dau o certificare obligatorie, aşa cum sunt Medicina, Arhitectura şi alte câteva facultăţi tehnice.
De altfel, un studiu realizat în primul trimestru de Unitatea Executivă a Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (UNCNCFPA) menţiona că absolvenţii cu cele mai mari venituri sunt cei care lucrează în domeniul arhitectură şi urbanism, unde venitul mediu lunar este de 1.877 de lei. Tot în acest domeniu se înregistrează şi cel mai bun procent de angajare a noilor absolvenţi: 71%.
Angajatorii, mai ales cei din marile companii sunt mult mai preocupaţi de profilul absolventului, dacă este inteligenţă dacă ştie limbi străine, dacă are abilităţi de comunicare dezvoltate. Profilul de personalitate e mult mai important pentru angajator decât facultatea de unde provine, însă şi reputaţia facultăţii poate face diferenţa. Absolvenţii universităţilor cu reputaţie sau de stat au şansă mai mare la un interviu de angajare. De asemenea, competenţele dobândite prin completarea studiilor au rolul lor, dar fără a asigura pentru început ben