Situaţie fără precedent la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii, cu excepţia urgenţelor, nu mai pot face radiografii după ce unul dintre puţinele aparate care mai funcţionau a luat foc
Din cauza suprasolicitării, aparatul de radiologie care deservea urgenţa s-a defectat vineri seară. Bolnavii au fost mutaţi la alt aparat, însă acesta a luat foc după numai o zi de funcţionare. Conducerea secţiei a găsit o soluţie de compromis pentru asigurarea urgenţelor.
RMN de un milion de euro lucrează cam o lună pe an
Spitalul de Urgenţă Craiova este de categoria a II-a, tocmai pentru că are în dotare aparatură performantă. În mod ironic, cea mai mare parte din această aparatură este mai mult pe post de mobilier. Unele se defectează atât de des, iar întreţinerea lor este atât de scumpă încât spitalul este mai câştigat dacă le lasă să stea. Un astfel de exemplu este Clinica de radiologie şi imagistică medicală. Aici se află un aparat RMN, un tomograf şi mai multe aparate de radiologie, de o valoare inestimabilă, care, în cea mai mare parte a timpului, stau degeaba.
La spital nu pot fi făcute investigaţii de imagistică medicală, pentru că nici computerul tomograf, nici aparatul de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) nu funcţionează. Potrivit medicilor, aparatul RMN, în valoare de peste un milion de euro, a stat mai mult decât a funcţionat de când se află în dotarea spitalului. „A funcţionat două-trei luni, a stat doi ani, şi tot aşa. Ar trebui să avem contract de service cu buletin de revizie la şase luni“, a explicat cum stă situaţia prof. dr. Zoia Stoica, şeful Serviciului de radiologie şi imagistică medicală de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
„A luat foc masa de comandă“
Nici radiografii simple nu pot fi făcute. Aparatul, de o seamă cu spitalul, de la cabinetul 2, care deservea urgenţa, s-a defectat vineri din cauza