România ar putea fi reorganizată teritorial, Guvernul urmând a decide într-o lună ce model să adopte: fie cel polonez de voievodate, fie regiuni cu mai multe judeţe conduse de o prefectură.
Împărţirea ţării în mai multe regiuni se discută de mai mulţi ani, dar nu s-a căzut încă de acord pentru că punctul sensibil al dezbaterii este legată de desfiinţarea sau nu a actualelor judeţe.
În aceste zile subiectul a revenit în actualitate după ce preşedintele Traian Băsescu a solicitat conducerii PDL ca în maximum o lună să finalizeze un proiect de lege care va schimbe structura administrativă a ţării.
Astfel, în primă fază, în cadrul Coaliţiei, va trebui luată decizia privind forma pe care o vor lua noile structure, premierul Emil Boc dând asigurări colegilor de partid că va avea un prim proiect în următoarea săptămână. În cadrul Partidului Democrat Liberat au fost discutate până acum două variante. Una vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autorizate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor.
Cea de-a doua variantă presupune păstrarea judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt, dar totodată să existe o zonă tampon de transfer al autorităţii.
Reducerea posturilor din administraţia locală şi accesarea fondurilor europene
Reorganizarea administrativă are două mize: una legată de reducerea numărului de posturi din administraţia locală, iar cea de-a doua legată de accesarea fondurilor europene. Astfel, împărţirea ţării pe regiuni a tot fost luată în discuţie de şeful statului care speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie, întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici.
Pe de altă p