Preşedintele Traian Băsescu a început ieri o vizită la Londra, a doua pe care o face în capitala Marii Britanii în calitate de şef al statului român, preşedintele fiind primit la reşedinţa actualului premier britanic, David Cameron, un ceremonial pe care îl repetase în 2005, când în Downing Street 10 locuia Tony Blair, unul dintre partizanii integrării României în NATO şi UE.
În urmă cu 12 ani Tony Blair promitea în faţa Parlamentului de la Bucureşti, într-un discurs îndelung aplaudat, angajamentul său personal şi al guvernului britanic pentru aderarea la NATO şi UE. Cinci ani mai târziu Traian Băsescu, abia ales preşedinte, rescria relaţiile diplomatice ale României tradiţional orientate spre Franţa mutându-le pe axa "Bucureşti-Londra-Washington". Băsescu l-a vizitat pe Tony Blair la Londra, în calitate de preşedinte, în ianuarie 2005, în vreme ce la Jacques Chirac, preşedinte al Franţei în aceea vreme, a mers abia în luna noiembrie a acelui an.
Chiar dacă Marea Britanie se află între primii 10 parteneri de afaceri ai României, schimburile comerciale bilaterale sunt cu mult sub cele înregistrate cu alte ţări, deşi au crescut an de an. Un moment cheie a fost marcat de încheierea "Parteneriatului strategic" cu Marea Britanie, în 2003, în timpul guvernului Adrian Năstase.
Nivelul schimburilor comerciale a crescut de 10 ori în 10 ani, de la 98 mil. euro în 2000 la 2,3 mld. euro anul trecut (cu un excedent pentru Bucureşti de 300 mil. euro), un salt însemnat, dar sub cel consemnat cu alte ţări europene. Schimburile comerciale cu UE reprezintă acum 72% din întregul comerţ al României. Însă din totalul acestora, doar 5% sunt cu Marea Britanie. Nici la capitolul investiţii lucrurile nu stau excelent.
Marea Britanie ocupă locul 10 în clasamentul investiţiilor străine în România - în jur de 900 mil euro, adică aproximativ 3% din totalul investiţiilor