ANCOM a lansat astăzi o nouă consultare publică prin publicarea unui chestionar al cărui scop este acela de a afla care este opinia actorilor de pe piaţa de comunicaţii din România cu privire la furnizarea de reţele mobile virtuale de comunicaţii mobile şi a condiţiilor prezenţei operatorilor mobili virtuali (MVNO) pe piaţa naţională de comunicaţii mobile.
În termeni generali, un operator mobil virtual (MVNO) poate fi definit ca persoana care nu dispune de licenţă de utilizare a frecvenţelor radio, dar care furnizează servicii de comunicaţii electronice, sub propria marcă comercială, prin utilizarea reţelei unui operator de reţea mobilă.
Conform celui de-al 15-lea Raport al Comisiei Europene, dintre ţările membre ale Uniunii Europene în numai două state (România şi Republica Cehă) nu sunt prezenţi operatori de reţele mobile virtuale (MVNO) pe piaţa naţională de comunicaţii mobile. De asemenea, de-a lungul timpului, au existat furnizori de servicii de comunicaţii electronice care au ridicat problema accesului la reţelele mobile în răspunsurile la chestionarele ANCOM, în întâlniri, precum şi prin diferite cereri şi petiţii adresate ANCOM.
Pentru a identifica impactul pe care l-ar putea avea operatorii mobili virtuali asupra competiției, ANCOM a elaborat un prim set de întrebări care se adresează tuturor persoanelor interesate. Răspunsurile primite la acest chestionar vor contribui la clarificarea rolului operatorilor mobili virtuali şi, respectiv identificarea implicaţiilor prezenţei acestui tip de furnizor pe piaţa comunicaţiilor mobile, una dintre componentele urmărite de autoritatea de reglementare fiind evoluţia concurenţială a întregului segment de comunicaţii mobile.
Modelul operatorilor mobili virtuali a câştigat popularitate în decursul ultimilor cinci ani. În lume sunt la ora actuală aproximativ 400 de operato