Disputele din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi \"apetitul\" scăzut pentru reforme al puterii de la Chişinău se decontează în scorul obţinut la alegerile locale, susţin analiştii politici din Republica Moldova.
Din acest punct de vedere, confruntarea dintre Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon pentru Primăria Chişinău a fost "un duel prezidenţial în miniatură", arată Vitalie Ciobanu, redactor-şef al revistei "Contrafort".
"În doi ani, puterea mai mult a vorbit despre reforme şi s-a îmbătat cu apă rece. A punctat mai mult la politică externă şi nu i-a arătat cetăţeanului Republicii Moldova beneficiile unei politici democratice. Între timp, de la 1 ianuarie 2011, de exemplu, am avut un nou val de scumpiri. Liderii AIE ar fi trebuit să fie puşi pe gânduri de faptul că instabilitatea politică s-a adâncit, de faptul că nu s-a găsit susţinere pentru alegerea preşedintelui, de faptul că discordia a dus la înscrierea multor candidaţi pe acelaşi segment. Pe de altă parte, nimeni nu s-a atins de ei, deşi s-a vorbit despre investigarea unor mari afaceri. Voronin s-a ţinut tare şi i-a dus la exasperare pe aliaţi", astfel sintetizează Vitalie Ciobanu actuala situaţie politică.
Fără rezultate palpabile
Şi analistul politic Roman Mihăeş vorbeşte despre consecinţele gravelor deficienţe în funcţionarea Alianţei: "Actuala guvernare nu are rezultate palpabile: nu s-au făcut reforme în justiţie şi în economie, nu au fost pedepsiţi vinovaţii pentru 7 aprilie. E o dezamăgire".
Partidele care compun arcul guvernamental au acţionat haotic, iar voturile s-au împrăştiat. Chiar dacă PLDM a decis să-şi retragă candidatul pentru a-i lăsa culoar liber lui Chirtoacă, "susţinerea a fost formală şi de nevoie", după cum arată Mihăeş. "Filat nu i s-a alăturat lui Chirtoacă în campanie. N-am văzut acţiuni comune ale PLDM şi PL în Chişinău", explică Vitalie