Preţul energiei va creşte cu 2 - 4,5 euro pe MWh în a doua jumătate a anului, după aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, ceea ce va însemna o scumpire de până la 4,3% pentru populaţie. Autorităţile române au trimis vineri Comisiei Europene notificarea oficială privind schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă şi se aşteaptă la un răspuns pozitiv de la Bruxelles în maximum două luni.
Cine aude de turbine eoliene şi de surse regenerabile în general se gândeşte la energie ieftină. Nimic mai fals. Pentru că tehnologiile sunt scumpe şi statele membre şi-au asumat în faţa Comisiei Europene atingerea unei ponderi importante de energie verde în consumul anului 2020, guvernele au venit cu scheme de sprijin pentru stimularea investiţiilor în acest sector.
În România, producătorii de energie regenerabilă primesc certificate verzi pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru a obţine un câştig în plus faţă de preţul energiei. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate în funcţie de cantitatea de energie livrată, însă costurile cu achiziţia lor sunt transferate în factura finală.
Prin urmare, toţi consumatorii, inclusiv populaţia, sunt cei care sprijină de fapt producţia de energie verde. Până acum, acest lucru nu s-a simţit în factura finală, însă o nouă lege în acest domeniu acordă mai multe beneficii producătorilor de energie regenerabilă.
Răspuns pozitiv de la Bruxelles până în august
Legea 220, deşi votată de Parlament în 2008, nu a fost aplicată până acum din lipsa avizului Comisiei Europene. Oficialii de la Bucureşti au purtat discuţii informale cu cei de la Comisie de mai bine de un an pe această temă, iar vinerea trecută au trimis notificarea oficială pentru avizarea schemei.
"Ne aşteptăm la un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene, întrucât au fost acceptate şi s