Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi că atunci când se citează estimarea Economist Intelligence Unit (EIU), care spune că leul este supraevaluat, valoarea lui fiind 4,7 lei/euro, ar trebui să fie citatată şi analiza Barclays, care vede leul cotat la 4 lei/euro, informează NewsIn.
"Dacă citaţi din cineva sper să citaţi şi din celălalt. Aşa se face. Dacă tot citaţi The Economist Intelligence Unit, care ne spune pe bază de calcule că leul este supraevaluat şi că ar trebui să fie 4,7 lei pentru un euro, faceţi numai un pas tot la Londra, la altă unitate de prestigiu în domeniul cercetării, Barclays Capital, care spuneau că valoarea corectă a leului ar fi în jur de 4 lei pentru un euro. Cred că dacă ar fi prezentate ambele viziuni ar fi mai corect", a spus Isărescu.
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, a declarat în 1 iunie că, potrivit unui studiu al Economist Intelligence Unit (EIU), cursul de schimb este supraevaluat, un nivel real în acest moment fiind de 4,7-4,8lei pentru un euro.
"Prima remarcă este că am mai lăsat cursul să se întărească pe la 3,1 lei pentru un euro, când ne duceam la FMI cu studii ale EIU care arătau că nu trebuie leul să fie acolo şi eram luaţi în râs. Acum facem acelaşi lucru şi venim cu un studiu al EIU şi care semnala la începutul anului că leul este supraevaluat cu 13,3%. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat de la începutul anului în privinţa cursului leu/euro, vedem că leul s-a întărit. Probabil că supraevaluarea e undeva pe la 16%. Din studiu, extrapolând, ar rezulta că un curs normal ar fi acum de 4,7-4,8 lei pentru un euro", a spus preşedintele AOAR.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi că atunci când se citează estimarea Economist Intelligence Unit (EIU), care spune că leul este supraevaluat, valoare