Romania si Republica Ceha sunt singurele tari din UE unde nu sunt prezenti operatori de retele mobile virtuale (MVNO), adica acei furnizori care ofera servicii de comunicatii, sub propria marca comerciala, prin utilizarea retelei unui operator de retea mobila, arata cele mai recente date ale Comisiei Europene. Plecand de aici, dar si pe baza problemelor de acces semnalate in piata, autoritatea nationala de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat marti o consultare publica pentru a afla daca este nevoie de o interventie de reglementare pentru facilitarea aparitiei acestor operatori in Romania, care ar duce la mai multa concurenta si beneficii pentru consumatori.
Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu detine licenta de utilizare a frecventelor radio, ori intreaga infrastructura proprie de retea, contractand acorduri cu operatorii detinatori de retele de comunicatii electronice mobile, pentru a le cumpara spre exemplu la nivelul pietei de gros minute de trafic, in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice sub propria marca comerciala.
Intrarea pe piata comunicatiilor mobile a operatorilor mobili virtuali (primul operator mobil de succes este Virgin Mobile lansat in Marea Britanie in anul 1999) a fost apreciata ca un factor de dinamism in beneficiul consumatorilor, care au de ales intre mai multe solutii de servicii, dar si prin faptul ca o serie de furnizori de acest tip ajung sa cucereasca nise ale cererii nesatisfacute anterior de operatorii clasici (ex. operatorul mobil virtual etnic, care tinteste utilizatori de nationalitate specifica) si, de asemenea, pot aduce beneficii pentru operatorii de retea care vand en-gros servicii catre operatorii mobili virtuali fara efortul de a cauta noi clienti pe piata cu amanuntul. Sursa: ANCOMCel mai recent raport al Comisiei Europene arata ca "in Romania nu exista furnizo