Comisia Europeană a alocat un buget de 150 milioane euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din UE afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli. României i se cuvin doar 247.200 euro din această sumă, dar ministrul Valeriu Tabără va încerca marţi să obţină de la Comisie suplimentarea ajutorului şi acordarea lui tuturor producătorilor, nu doar celor constituiţi în asociaţii.
”Producătorii români de catastraveţi afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană chiar dacă nu sunt membri ai unei asociaţii (organizaţii) de producători”, susține europarlamentarul Sebastian Bodu.
Acesta explică că, deși există o regulă generală ca despăgubirile să fie plătite de Bruxelles prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume si fructe, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială. Astfel, producătorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri.
”În România există o singură organizaţie funcţională, iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Procedura va permite aşadar, în mod excepţional, şi producătorilor neafiliaţi acestei asociaţiei profesionale să aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar, însă ar trebui ca producătorii români să fie mai activi în utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective şi individuale”, explică Bodu.
Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.
Producătorii români estimează o pagubă de 9 milioane eur