În timp ce Europa salvează Grecia pentru a doua oară, riscuri uriaşe pândesc din altă parte: bilanţul Băncii Centrale Europene (BCE), scrie Der Spiegel. Banca a preluat titluri riscante în valoare de zeci de miliarde de euro ca garanţie pentru împrumuturile acordate băncilor din ţările cu probleme.
Oraşele "fantomă" din Irlanda, în care majoritatea locuinţelor, dar şi a birourilor, rămân goale, ar putea ajunge să-i coste pe contribuabilii germani foarte mult, ca parte a facturii plătite pentru salvarea euro.
"Factura" conţine multe necunoscute, însă niciuna nu este mai mare decât riscul enorm inclus în bilanţul BCE. Multe credite neperformante au ajuns în acest bilanţ. Nimeni nu cunoaşte valoarea acestora în prezent şi se pare că nici nu se doreşte acest lucru.
Riscurile transferate de băncile unor ţări ca Irlanda, Portugalia, Spania şi Grecia către băncile centrale ale ţărilor respective se află acum în bilanţul BCE, băncile centrale ale ţărilor euro nefiind autonome, ci mai degrabă parte a sistemului BCE. Banca centrală germană furnizează 27% din capitalul BCE, însemnând că aceasta va trebui să plătească pentru mai mult de un sfert din eventualele pierderi.
Pentru 2010 şi următorii doi ani, Bundesbank a decis deja să creeze rezerve pentru o sumă totală de 4,9 miliarde de euro pentru acoperirea posibilelor riscuri. Colapsul unei ţări ca Grecia ar spori considerabil costurile, achiziţiile BCE de titluri greceşti fiind estimate la 47 de miliarde de euro.
Fostul preşedinte Bundesbank Axel Weber a criticat programul BCE de achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale din ţările euro cu probleme. În eventualitatea unui faliment sau unei amânări a plăţilor, BCE ar fi afectată în mod direct.
Însă riscuri şi mai mari sunt legate de conturile băncilor comerciale. BCE a acceptat titluri bazate pe active drept garanţie. La începutul anul