Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, îşi continuă campania de candidatură în fruntea Fondului Monetar Internaţional. Ea este aşteptată marţi, 7 iunie, în India, ţară emergentă în sânul FMI.
Ziua lui Christine Lagarde în India se aseamănă cu un adevărat maraton: întâlnire cu premierul Manmohan Singh, apoi cu ministrul Finanţelor, în sfârşit cu preşedintele Comisiei de planificare. Ironia face ca acesta din urmă, în vârstă de 68 de ani, să fi fost cel mai serios candidat al Indiei la conducerea FMI. Regulile instituţiei financiare impun însă limita de 65 de ani pentru cei care aspiră la şefia ei.
După Brazilia, unde a promis că va da o pondere mai mare ţărilor emergente, dacă este aleasă în fruntea FMI, Christine Lagarde îşi continuă aşadar campania de seducţie în rândul statelor din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Acest grup, dar şi alte state în curs de dezvoltare au cerut modificări radicale la FMI, dar n-au ajuns să se pună de acord în privinţa unui candidat comun.
India este însă ţara care ar fi cea mai puţin ostilă unei tradiţionale candidaturi europene. E totuşi puţin probabil ca Lagarde să plece de la New Delhi cu un sprijin oficial în favoarea ei. Indienii preferă să aştepte să vadă cât de credibilă este candidatura Mexicului. Alături de directorul băncii centrale din această ţară, un al doilea candidat s-a declarat pentru moment aspirant la şefia FMI: e vorba de directorul băncii centrale din Kazakhstan.
Candidata franceză pare pentru moment favorită pentru a prelua ştafeta de la compatriotul ei, Dominique Strauss-Kahn, demisionar în urma unui presupus scandal sexual derulat la New York.
Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, îşi continuă campania de candidatură în fruntea Fondului Monetar Internaţional. Ea este aşteptată marţi, 7 iunie, în India,