Un număr de aproximativ 30 de medici de familie din judeţul Alba, din 218 existenţi au semnat actele adiţionale în baza cărora pot să funcţioneze până la finele lunii iunie, deoarece din 1 iulie se vor încheia noile contracte. Dacă nu vor fi semnate aceste contracte, medicii nu vor putea furniza servicii de specialitate pacienţilor, cu decontarea CAS. Prin urmare, locuitorii vor fi nevoiţi să plătească pentru consultaţii la cabinetele medicilor de familie.
Neînţelegerile dintre medicii de familie şi guvernanţi, cu efect direct asupra pacienţilor au ajuns pe ultima sută de metri. Până in 10 iunie, medicii au termen să depuna actele în vederea încheierii noului contract-cadru. Medicii au anunţat că prevederile acestuia sunt de neacceptat, însă aşteaptă rezultatul negocierilor cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Suntem în aceeaşi situaţie ca săptămâna trecută. A fost depusă o notificare la Casa Naţională de Sănătate şi la Ministerul Sănătăţii privind aceste acte adiţionale care au fost considerate că nu îndeplinesc condiţiile legii. Aşteptăm răspunsul şi de acolo. Astăzi încă se mai discută la Bucureşti, la Curtea de Apel, decizii considerate neacceptate, adică informatizarea pe banii cabinetelor şi trimiterea de carduri tot pe banii cabinetelor. Deci sunt chestiuni care încă sunt în discuţie. Nu ştim rezultatele lor. Astăzi este o întâlnire între ministrul Sănătăţii, preşedintele Casei Naţionale şi reprezentanţii medicilor de familie şi sperăm că se va lua o decizie pentru a se termina această perioadă de incertitudine. Pacienţii noştri au perfectă dreptate că au şi ei nevoie de reţete compensate, de bilete de trimitere. Deci dorim cât de repede să se dezamorseze situaţia”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, George Haber.
Acesta a mai spus că este discutabil dacă actele adiţionale semnate d