Asociatia Romana de Factoring (ARF) previzioneaza pentru 2011 o crestere a pietei cu aproximativ 20 de procente, fata de nivelul de aproximativ 1,8 miliarde de euro atins in 2010.
"Evolutia pietei in ultimii ani arata ca factoringul este un instrument util de finantare si management al creantelor derulate prin factoring pentru companii atat in vremuri de crestere economica, cat si in perioade de recesiune. Piata a crescut puternic pana in 2008, a suferit o scadere in 2009, insa si-a revenit vertiginos in 2010, cu o crestere de 29 de procente fata de anul precedent", a declarat Bogdan Rosu, presedintele ARF.
ARF a fost infiintata in luna aprilie din acest an de catre zece banci si IFN-uri, avand ca scop principal promovarea "factoringului" ca un instrument de finantare complet, foarte accesibil si flexibil pentru companii, care asigura inclusiv managementul creantelor derulate prin factoring, dar si elaborarea unui cod de etica si bune practici pe care sa si-l asume toti jucatorii din piata.
Institutiile fondatoare ARF sunt BRD - Groupe Societe Generale S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., Banca Comerciala Romana S.A., UniCredit Tiriac Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A., Banca de Import Export a Romaniei - Exim Bank S.A., RBS Bank (Romania) S.A., Banca Transilvania S.A., IFN Next Capital Finance S.A. si Romfactor SRL.
"Ne-am propus cateva obiective foarte ambitioase in ceea ce priveste promovarea factoringului in randul companiilor, bazandu-ne pe faptul ca in acest an exista potential ca piata factoringului sa ajunga la o pondere de aproximativ 2,2 procente din PIB. Suntem inca in urma altor tari din Europa Centrala si de Est. Pentru comparatie, tari ca Polonia si Ungaria au ajuns cu pietele de factoring la aproximativ 5 si respectiv 3,5 procente din PIB. In Bulgaria ponderea factoringului in PIB a ajuns la 1,5, vecinii no