Corupţia descurajează investiţiile, face ca pieţele interne să nu funcţioneze corect şi împuţinează finanţele publice - arată o analiză realizată de Comisia Europeană, potrivit Mediafax.
CE avertizează că indiferent de natura şi de amploarea corupţiei, aceasta afectează toate statele membre, precum şi Uniunea Europeană în ansamblu.
Forul european a adoptat o Decizie prin care, în premieră, instituie un mecanism de evaluare a măsurilor anticorupţie în toate statele UE. Un Raport anticorupţie, care va fi emis începând din 2013, va pune în evidenţă nereuşitele şi punctele vulnerabile în cele 27 de ţări membre.
Site-ul ec.europa.eu notează că acest flagel poate îmbrăca diferite forme, de exemplu corupţia în mediul politic, acte de corupţie comise de grupări ale criminalităţii organizate sau împreună cu astfel de grupări, acte de corupţie între persoane private sau acte de corupţie cunoscute sub denumirea de "mica corupţie", însă aceste abuzuri de putere prin care se urmăreşte obţinerea unor foloase în beneficiul propriu sunt inacceptabile şi pot avea efecte grave.
În centrul iniţiativelor lansate se află instituirea unui nou mecanism de evaluare a eforturilor anticorupţie depuse în cadrul UE. spune sursa citată.
Potrivit CE, Raportul anticorupţie al UE va identifica tendinţele şi punctele slabe care necesită o soluţie şi, în acelaşi timp, va stimula schimbul de experienţă inter pares şi schimbul de cele mai bune practici.
Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, începând din 2013, şi se va întemeia pe informaţiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (de către Consiliul Europei, OCDE şi Organizaţia Naţiunilor Unite), de la experţi independenţi, părţi interesate şi societatea civilă.
În paralel, UE ar trebui să negocieze participarea sa în cadrul Grupului de State împot