Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş explică înaintea Consiliul extraordinar al miniştrilor agriculturii din UE de la Luxemburg, care are ca temă criza din sectorul legumicol European, cum se vor se vor compensa pierderile producătorilor români de legume și care este reacția Bruxelles-ului la criza prin care trec agricultorii europeni:
• Răspunsul Comisiei Europene la criza prin care trec producatorii de legume europeni
Avem de-a face cu o criză majoră, care are o componentă de sănătatea consumatorilor, de care se ocupă colegul meu Comisarul Dalli, dar şi o o componentă economică importantă: pentru castraveti, roşii şi salată, în multe state din Europa, pur şi simplu a dispărut piaţa pentru câteva zile. În consecinţă, producătorii, inclusiv cei care au produse perfect vandabile, suferă de pe urma panicii şi lipsei de încredere a consumatorilor.
Pentru a veni în sprijinul lor, am decis să înaintez un pachet de măsuri de urgenţă pentru a-i sprijini financiar pe fermierii aflaţi în dificultate. Vor veni bani pentru a compensa pierderile atât prin programe existente la nivelul organizaţiilor de producători, cât şi o sumă consistentă dintr-un fond de urgenţă pe care l-am creat special la nivel european.
• Cum vor fi compensate pierderile producătorilor de legume români ?
Pentru România, piaţa de export, mai ales pe relaţia Germania, s-a topit zilele din urmă, afectând şansele de creştere ale unui sector care tocmai începea să se pună pe picioare. Sunt bucuros aşadar să pot face maximul posibil în regulile europene, inclusiv activând-o pe cea de maximă urgenţă, aşa-zisul ”articol de criză” din regulamentul organizării unice de piaţă. Compensaţiile se vor adresa atât producătorilor organizaţi - din păcate, în Romania există o singură organizaţie în zona Bucureşti-Ilfov - cât şi celor care până acum