21 de morţi, 627 de pacienţi diagnosticaţi cu periculosul sindrom hemolitic-uremic HUS, 1526 de persoane infectate cu bacteria EHEC, un tip virulent al bacteriei E.coli: acesta este bilanţul făcut public de Institutul Robert Koch, centrul federal pentru prevenirea şi controlul bolilor. O pistă „fierbinte" a sursei infecţiei s-a dovedit falsă.
Săptămâna trecută, autorităţile germane anunţaseră că bacteria EHEC s-ar fi răspândit prin intermediul unor castraveţi importaţi din Spania, şi care ar fi fost contaminaţi la o fermă din provincia Almeria. Anunţul a fost făcut înainte ca probele de sol şi apă luate la ferma spaniolă să fi fost analizate - iar rezultatul a fost, spre mirarea autorităţilor sanitare, negativ: castraveţii spanioli nu erau sursa infecţiilor.
Retractarea nu numai că a înfuriat guvernul şi agricultorii spanioli, care pretind că suferă pierderi de 200 de milioane de euro pe săptămână, cauzate de scăderea către zero a vânzărilor - pierderi pentru care spaniolii îi învinovăţesc pe germani, ameninţând chiar cu acţionarea în judecată pentru răspândirea unui zvon nejustificat - dar a obligat autorităţile din Germania să îşi reia ancheta de la început, sub presiunea crescândă a presei de a face cât mai curând publice rezultatele.
Totodată, partidele de opoziţie din parlamentul de la Berlin au atacat neimplicarea guvernului Merkel în anchetă - deşi nu au specificat în ce ar fi putut consta o implicare.
Pe acest fond de panică şi, pe alocuri, aproape isterie, depistarea sursei adevărate a bolii ar putea calma populaţia neliniştită şi, mai important, ar putea opri răspândirea bacteriei.
Mugurii organici de soia şi fasole, suspecţi nedovediţi
Metodele noii investigaţii nu s-au deosebit cu mult de cele folosite de poliţiştii criminalişti. În primul rând, autorităţile sanitare au încercat să afle unde s-ar fi putut infecta bolnavi