Între emisiuni TV, cursuri la Academia de Studii Economice şi şedinţe de Guvern, sălăjeanca Andreea Paul Vass şi-a făcut timp şi pentru a coordona apariţia unei cărţi menită să dea un imbold femeilor care se feresc de scena politică sau de funcţiile decizionale importante.
La începutul lunii aprilie, Andreea a lansat „Forţa Politică a Femeilor”, un volum care cuprinde câteva zeci de poveşti de succes ale femeilor care activează deja pe scena politică, în mediul universitar sau în multinaţionale.
„Trei au fost evenimentele care m‑au făcut să mă gândesc serios la o carte dedicată prezenţei şi rolului femeilor în politica românească actuală. Primul era legat de angajamentul personal al preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ca femeile să reprezinte cel puţin o treime dintre membrii executivului european ; angajamentul a fost onorat în anul 2009. Al doilea a fost apariţia volumului Repere intelectuale ale dreptei româneşti, editat de Cristian Pătrăşconiu (Humanitas, 2010) ; m‑a intrigat faptul că nu am întâlnit nicio femeie în paginile sale. Al treilea a fost iniţiativa parlamentară a doamnei Sulfina Barbu referitoare la cota minimală de gen ; m‑au frapat afirmaţiile perpetuate cu această ocazie : „Femeile nu se implică în politică“, „Nu ştiu ce e aceea politică“. Am realizat atunci cât de ingrată este soarta femeilor din România, inclusiv a celor care au ales să intre în politică”, explică autoarea.
Au urmat apoi câteva sute de mailuri trimise tuturor ministrelor, senatoarelor, deputatelor, eurodeputatelor, prefectelor, singurei preşedinte de consiliu judeţean, primăriţelor, preşedintelor de organizaţii de femei naţionale, judeţene şi chiar locale – indiferent de culoarea lor politică. Andreea le-a cerut tuturor să-şi prezinte „cursus honorum-ul”, să-şi prezinte experienţele personale, greutăţile prin care au t