Comisia Europeană va parcurge vineri o etapă crucială în sensul integrării Croaţiei, recomandând finalizarea negocierilor şi propunând ca termen de admitere a ţării luna iulie 2013, anunţă surse europene, potrivit Mediafax.
Preşedintele Executivului UE, Jose Manuel Barroso, aşteaptă vineri un aviz favorabil pentru încheierea negocierilor pe ultimele patru capitole în relaţia cu Croaţia.
"Vom propune închiderea ultimelor patru capitole. Obiectivul unei aderări a Croaţiei la UE în iulie 2013 trebuie stabilit în mod prudent, pentru că este o decizie care revine guvernelor europene", adaugă sursa citată.
Croaţia ar deveni astfel al 28-lea stat membru UE.
Barroso s-ar putea deplasa vineri la Zagreb pentru a le da vestea cea bună croaţilor.
Problema cea mai sensibilă o reprezintă reforma justiţiei, în special combaterea corupţiei şi procesele pentru crime de război, dar şi restructurarea şantierelor navale.
"Rămân multe eforturi de făcut, în special în materie de justiţie şi drepturi fundamentale", avertiza recent ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez.
După ce Bruxelles-ul va da un aviz favorabil, statele membre UE vor avea sarcina de a decide sau nu finalizarea negocierilor. Tratatul de aderare a Croaţiei va trebui redactat şi ratificat de cele 27 de state membre UE.
Potrivit unei surse diplomatice, liderii UE ar putea adopta o declaraţie în favoarea aderării Croaţiei cu ocazia viitorului summit UE din 23 şi 24 iunie.
Pentru a le oferi garanţii statelor reticente faţă de progresele realizate de Croaţia, printre care se numără Marea Britanie şi Olanda, Parisul propune un mecanism de supraveghere, pentru monitorizarea Zagrebului până la semnarea tratatului de aderare. Numeroase ţări încă mai consideră că România şi Bulgaria au aderat prematur la UE în 2007.
Comisia Europeană va parcurge vineri o eta