Comisia Europeană a publicat ieri primele observaţii privind politicile economice şi sociale ale ţărilor membre. România trebuie să implementeze programele destinate consolidării fiscale şi reformelor structurale.
Comisia Europeană (CE) a prezentat ieri cele 27 de seturi de recomandări specifice fiecărei ţări pentru a sprijini statele în definirea politicilor economice şi sociale. „Economia Uniunii Europene se află într-un punct critic. Redresarea câştigă teren, dar este foarte inegală pe continent. Există în continuare multe incertitudini", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CE, José Manuel Barroso.
„Comisia Europeană şi-a făcut datoria, mingea este acum în curtea statelor membre", a mai spus şeful Executivului de la Bruxelles, adăugând că nu sunt motive de îngrijorare pentru ţările cu probleme, întrucât există o perioadă cuprinsă între 12 şi 18 luni în care recomandările trebuie implementate. „Ştim că realizarea obiectivelor pe care le-am fixat împreună înseamnă uneori alegeri grele. Dacă însă aceste eforturi sunt întreprinse în mod serios şi de către toate părţile, ele vor permite Europei să iasă din criză şi să garanteze prosperitatea noastră viitoare", a mai afirmat Barroso. El a refuzat să arate cu degetul spre ţările care au cele mai mari probleme, susţinând că nu s-a făcut un clasament, ci s-au dat sfaturi în funcţie de situaţia fiecărui stat.
Folosiţi fondurile structurale
Potrivit lui Barroso, dacă în trecut multe guverne europene erau reticente faţă de guvernarea europeană, acum vor ele „o monitorizare colectivă", o schimbare de optică provocată de criză. Este pentru prima dată când se fac aceste recomandări, după ce Bruxellesul a analizat programele de stabilitate şi de convergenţă şi programele naţionale de reformă înaintate de fiecare stat.
Comisarul european pentru Afaceri Sociale şi Incluziu