"Dacă vom continua să rătăcim de nebuni pe goagăl şi nu ne vom duce la surse, şi nu vom avea răbdare să ne ascultăm unul pe celălalt, strălucirile noastre se vor uni în aceeaşi bezna", a zis rabinul din Buhuşi. Care dintre ei? Rabinul meu preferat Israel Shalom Joseph? (Pe care n-o să-l găsiţi cu nici un motor de căutare, dar vă asigur că opera lui e în aproape toate bibliografiile tratatelor de mistică iudaică). Am inventat citatul de mai sus, pur şi simplu ca să vă reamintesc că orice poate fi pus între ghilimele, că se poate inventa şi reinventa orice. Fraza mi-a trecut prin cap azi-noapte citindu-vă comentariile la "Koogle". (Am mai mărturisit asta: citesc comentariile cu multă seriozitate - merită să-mi vedeţi mecla când silabisesc înjuraturile şi cum mă răscolesc, în dorinţa mea de perfecţiune, dacă găsesc vreo virgulă uitată între subiect şi predicat…. )
În ultima vreme m-aţi tot obligat să încalc porunca a XI-a: "Să nu te întorci de unde ai plecat". O să revin, deci, împreună cu voi, la tematica pe care doar am sugerat-o în "Koogle".
O paranteză: doamna Ariadna Theokopoulos observă că spre final textul se fracturează. Recunosc, n-am vrut decât să înalţ un zmeu şi apoi să dau drumul sforii. Am încercat să vă transmit că menirea pe care mi-o asum nu e aceea de a judeca, ci una mai umilă - de a povesti. (La "Cât despre "împuţinarea" omului în faţa lui Dzeu, sunteţi la religia greşită", o să-mi rezerv dreptul de a încerca să argumentez că sunt "la religia" corectă, dar într-un alt text).
Intrăm abrupt în subiect. Nu, Talmudul nu e "manualul de folosire a Torei". Nu e o carte (fie şi manual), ci mai multe. E un corpus de legi şi tradiţii, adunate timp de şapte sute de ani, de prin anul 200 înaintea erei noastre, până prin anul 500 al erei noastre, un teanc de sedarim şi mesechet (ordine şi tratate), o parte Mishna şi cealaltă Ghemara, ultima ex