Brazilia s-a transformat radical în ultimii zece ani: economia a crescut de aproape patru ori, are o voce puternică în cadrul G20, grupul celor mai importante ţări din lume şi este un magnet pentru investitori.
Economia a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creştere din ultimii 24 de ani, de 7,5%, propulsată de consumul intern puternic. Populaţia a profitat de creditele ieftine, de scutiri de taxe şi o monedă naţională puternică pentru a lua cu asalt magazinele. Avansul este şi mai uimitor dacă este avut în vedere că în 2009 Produsul Intern Brut a scăzut cu numai 0,6%, din cauza crizei economice mondiale. Tot anul trecut, rata şomajului a coborât la nivelul record de 6,7%, comparativ cu 8,1% în 2009 sau 12,3% în 2003.
Aceste performanţe încununează cei opt ani cât Luiz Inácio Lula da Silva, desemnat în anul 2010 de revista Time drept cel mai influent politician din lume, a fost preşedintele Braziliei. Primul mandat al lui da Silva a început în 2003, la un an după ce statul a fost forţat să ceară un ajutor financiar de 30 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional pentru a putea supravieţui crizei financiare care devasta în acea perioada America de Sud, sufocând economia braziliană şi antrenând o depreciere severă a monedei naţionale.
"Rezervele noastre valutare erau foarte scăzute, iar inflaţia dădea semne de revenire. Economia era la pământ", îşi aminteşte Da Silva într-un interviu acordat Newsweek. Pentru a convinge creditorii că Brazilia este serioasă, Da Silva a majorat excedentul bugetar primar, adică banii pe care guvernul îi păstrează în fiecare an pentru a plăti datoriile, şi a ridicat dobânzile, ceea ce a încetinit creşterea economică, dar a limitat inflaţia. De asemenea, a menţinut controlul salariilor din sectorul public şi pe cel al pensiilor. Da Silva a preluat preşedinţia "în timpul unei uriaşe crize de încre