Cei cinci poliţişti acuzaţi că la mitingul din 24 septembrie 2010 au purtat pistoale au primit rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia.
“Avem rezoluţia Parchetului Tribunalului Bucureşti prin care s-a dat NUP (neînceperea urmăririi penale – n.r.) către cei cinci poliţişti, după lungi audieri de martori, expertize ştiinţifice în care nu s-a constatat că poliţiştii erau cu armament. Dar, ştiţi, la momentul respectiv, pentru subminarea puterii trebuiau să găsească câteva persoane care să aibă arme, ca să dregem o declaraţie a preşedintelui (Traian Băsescu – n.r.). Pentru subminarea puterii trebuia un atac armat“, a afirmat Gruia.
Acesta a precizat că NUP-ul în cazul celor cinci poliţişti a fost dat pe data de 9 mai 2011.
“Am intrat şi noi în posesia documentului acum câteva zile. Este rezoluţia procurorului de caz sesizat de Jandarmeria Română. Dacă era aşa ceva (poliţiştii aveau la ei armament – n.r.), Jandarmeria avea obligaţia să-i retragă din cadrul unei manifestări publice pe cei despre care constată că ar avea armament asupra lor. Chiar procurorul, în material, spune acest lucru. De ce nu au făcut-o, dacă exista aşa ceva?”, a spus liderul SNPPC.
El a explicat că s-au făcut fotografii în care anumiţi poliţişti aveau tocul pe centură, toc care nu este scos atunci când poliţistul predă armamentul.
“Acest toc stă întotdeauna pe centură. Îţi predai armamentul, rămâne tocul pe centură, nu-l desfaci toată ziua. Dar trebuia, pentru declaraţia preşedintelui, să strângem tot felul de probe, numai să acuzăm pe cineva“, a susţinut Marian Gruia.
Potrivit rezoluţiei date de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, din ansamblu