Preşedintele Băsescu a susţinut, la "London School of Economics and Political Science", discursul inaugural al seriei de conferinţe "Ghiţă Ionescu", în care i-a evocat pe profesorii Friedrich Hayek, Michael Oakeshott şi a subliniat că elita academică are rolul de a face să evolueze mentalităţile, potrivit Mediafax.
Traian Băsescu a subliniat că, pentru români, profesorul Ionescu a fost "un reper major al exilului intelectual din perioada în care România se afla sub dominaţia unei dictaturi totalitare" şi, menţionând că acesta a descris dintr-o perspectivă teoretică regimuri precum cel cunoscut de România vreme de 45 de ani, a arătat că el doreşte să vorbească "dintr-o perspectivă practică".
"Comunismul le făgăduise oamenilor că vor fi fericiţi. Ideologii partidului unic promiteau o societate fără inegalitate, fără represiune, fără conflicte, fără exploatare şi fără crize de sistem. În realitate, totul s-a transformat într-un eşec de proporţii istorice. Vedeam, cu toţii, în jurul nostru, evidenţa. Inegalităţile se adânciseră. Represiunea ajunsese la proporţii de masă. Conflictele au fost suprimate doar în măsura în care au fost suprimaţi şi actorii acestora. Exploatarea cetăţenilor era asumată chiar de Stat, în numele unei libertăţi de tip nou. Sistemul era într-o criză permanentă. Incapabil să elimine Statul, aşa cum îşi propusese, comunismul s-a mulţumit să îl şubrezească. A eliminat respectul pentru ordinea de drept în numele unei justiţii partizane. A erodat legitimitatea instituţiilor publice şi a forţat o falsă modernizare, ale cărei efecte nefaste le contabilizăm şi astăzi. Intrarea în postcomunism nu a însemnat şi abandonarea integrală a acestei concepţii despre politică. Mulţi oameni aşteptau un nou miracol care să vină din partea Statului. Speranţei că Statul trebuie să ne asigure fericirea i-a fost substituită, gradual, ideea că Statul treb