OTV ramane pe primul loc in clasamentul posturilor de televiziune din punct de vedere al numarului de greseli de folosire a limbii romane, potrivit ultimei monitorizari a greselilor de limba romana in audiovizual, monitorizare prezentata marti la CNA. In perioada monitorizata (1-31 martie a.c.), OTV a inregistrat 90 de astfel de greseli - mai multe decat in cazul monitorizarii precedente. Postul este urmat de Antena 3, 10 TV, Realitatea TV si Antena 1.
Pe parcursul lunii martie, o echipa a Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" a monitorizat 12 posturi de televiziune si doua posturi de radio, alese in functie de audienta, acoperirea nationala, ponderea emisiunilor informative si de dezbatere. Au fost monitorizate 300 de ore de emisiuni, urmarindu-se in primul rand transmisiunile de la orele de varf, in special emisiunile de stiri si dezbateri. Au fost monitorizate doar mesajele scrise si interventiile verbale ale reprezentantilor posturilor respective, nu si interventiile invitatilor in studio.
Vezi raportul complet al Institutului de Lingvistica
Potrivit raportului prezentat marti, cele mai multe greseli inregistrate in perioada monitorizata sunt "constructii nonstandard" ce "ilustreaza extinderea in mass-media a registrului oral-popular". Printre greselile comune se numara:
scrierea cuvintelor cu ii/iii la final (ex.: "nu vreau sa imi sperii copii" - Antena 1)scrierea cu ii in interiorul cuvantului (ex.: "fica presedintelui" - Antena 3)lipsa cratimelor acolo unde este necesar (ex.: "si noi avem 200, mancati-as" - Kanal D)absenta sau folosirea incorecta a virgulelorfolosirea unor forme ale vorbirii neingrijite (ex: "servici" - Realitatea TV)forme si constructii nonstandard in cazul numelor proprii feminine terminate in vocala: (ex.: "a lu' Oana" - OTV)folosirea unor constructii de tipul "cui dai, lu' ala care are cas