Pentru apă şi canalizare, România a accesat cele mai multe fonduri europene dedicate infrastructurii verzi de mediu. Deşi Uniunea Europenă a pus la dispoziţie României 5,6 milarde de euro, doar 100 de milioane de euro au ajuns în buzunarele celor care au depus proiecte pentru infrastructura de mediu.
Datele vin de la Autoritatea de Management pentru programul Operaţional de Mediu care a făcut un bilanţ al investiţiilor verzi în infrastructura de mediu.
Casa Verde, Programul Rabla, proiectele pentru împăduriri şi pistele pentru biciclişti sunt cele mai importante programe cu care se laudă ministerul mediului. Potrivit ministrului, Laszlo Borbely românii sunt interesaţi să folosească energia verde, regenerabilă o dovadă fiind numărul mare de proiecte depuse în aceste programe.
"Putem să ne mândrim cu aceste programe sau cu unele din ele care înseamnă şi o reducere a emisiilor de cabon darşi un mediu mai sănătos. Casa Verde are un success fulminant. Anul trecut au fostv depuse 18.000 de dosareşi acum în 5 zile au fost depuse aprope 5.000 de cereri. Un alt program care se tot discută şi spun că este de success este programul Rabla, pentru că scoatem pe margine acele maşini care poluează" spune ministrului, Laszlo Borbely.
Problema însă rămâne atragerea fondurilor europene pentru programele de mediu. România la acest capitol stă bine din punctul de vedere al contractării, unde suntem pe primul loc cu 5,3 miliarde de euro contractaţi din ce 5,6 miliarde pue la dispoziţie de Uniunea europenă, dar doar aproape 100 de milioane de euro sunt absorbiţi efectiv de benficiari. Ministrul Laszlo Borbely recunoaşte că este şi vina ministerului în acest caz.
Pe de altă parte Directorul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Doina Franţ spune că până acum s-au luat o serie de măsuri care să vină