Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5 lei în aprilie faţă de martie, la 1.498 lei, însă raportat la inflaţie, salariul mediu a fost mai mic cu 0,4% în aceeaşi perioadă, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Inflaţia din luna martie a continuat să depăşească aşteptările analiştilor, când rata anuală s-a situat la 6,71%, în contextul scumpirii cu peste 3% a fructelor şi tutunului şi ţigărilor.
"În luna aprilie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna martie 2011, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie de contracte", se arată într-un comunicat al INS.
Cel mai mare avans al remuneraţiilor, de 16,6%, a fost înregistrat în telecomunicaţii , urmat de creşteri între 10% şi 13% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă.
Salariile au crescut cu 7-10% în în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, captarea, tratarea si distribuţia apei, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, sumelor din profitul net, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se con