România şi Cehia au rămas singurele pieţe din UE pe care nu îşi desfăşoară activitatea operatori mobili virtuali (MVNO). În acest context, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii a lansat o consultare publică pentru a afla care este opinia actorilor de pe piaţa de comunicaţii din România cu privire la furnizarea de reţele mobile virtuale de comunicaţii mobile şi a condiţiilor prezenţei operatorilor mobili virtuali pe piaţa locală.
Un operator virtual de telefonie mobila (Mobile Virtual Network Operators) nu deţine un spectru de frecvenţă licenţiat, închiriază reţea de la operatorii clasici şi revinde sub marca proprie servicii de telefonie mobilă. Aceşti operatori pot oferi servicii de telefonie mobilă la tarife mai mici decât operatorii clasici.
“Actualul proces de consultare va semnala eventuale bariere, dar există şi posibilitatea ca piaţa să nu fi oferit oportunităţi în acest sens eventualilor operatori, să nu fi existat o nevoie reală pe piaţă pentru acest tip de afacere”, a declarat pentru Jurnalul Naţional preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
În ciuda acestei situaţii, pe piaţa din România au mai existat “tentative” de a deschide drumul actorilor MVNO. Astfel, în august 2008, arbitrul telecom deschis spre alocare resurse de numerotatie pentru operatorii de reţele mobile virtuale. Furnizorii de servicii de comunicaţii electronice interesaţi de obţinerea unei licenţe de utilizare a resurselor de numerotatie trebuia să depună cereri pentru acordarea licenţei. Totuşi...”nu a fost înregistrată nicio cerere în acest sens la ANCOM (nici un operator mobil virtual nu a făcut dovada unui acord încheiat cu un operator de reţea mobilă) şi nu a fost acordată nicio licenţă de numerotaţie pentru domeniul 070 (domeniu destinat operatorilor virtuali)”, ne precizează oficialii arbitrului telecom.
Un tip de operator virtual exista deja de ceva ani