Romania are aproape 1.500 de licee, in care invata peste 800.000 de elevi. Peste sapte sau noua ani, cei mai multi dintre ei vor intra pe piata fortei de munca, iar unii o vor face chiar mai devreme.
Wall-Street.ro a stat de vorba cu Sever Popa, cel care se afla de 15 ani in fruntea Colegiului National Mihai Viteazul (Bucuresti), unul dintre cele mai bune licee din tara, pentru a vedea in ce fel ii mai poate pregati scoala pe viitorii angajati din corporatii.
“Liceul pe care il conduc poate fi comparat cu o companie multinationala, insa trebuie pornit de la o diferenta esentiala. O companie multinationala poate sa aiba mii de angajati, iar elevii nostri nu sunt angajati, ci doar beneficiarii serviciilor noastre. Incercam sa-i pregatim cat mai bine pentru un mediu in continua schimbare si pentru o lume in care vor trai si vor munci”, spune Sever Popa, directorul general al Colegiului National Mihai Viteazul (CNMV).
Raspunde de soarta a 68 de cadre didactice, la care se adauga cativa profesori cu norma redusa, precum si de 1.100 de elevi, grupati in 36 de clase, pe patru ani de invatamant. Anual, colegiul da peste 30 de premianti la olimpiadele nationale sau internationale.
Toti cei aproape 1.200 de oameni “traiesc” anual cu venituri anuale de 3,2 milioane de lei (770.000 de euro), bani care provin, in cea mai mare parte, de la autoritati, pentru a forma bugetul institutiei. Aproximativ doua milioane de lei (480.000 de euro) sunt necesare doar pentru plata salariilor profesorilor.
Castigul unui profesor cu peste 40 de ani de experienta din cadrul colegiului se ridica la 1.896 de lei brut (460 de euro), in vreme ce un profesor debutant primeste 981 de lei brut (237 de euro). In functie de anumite sporuri, salariile brute ale profesorilor seniori pot ajunge la 3.200 - 3.400 de lei (775 - 825 de euro).
Astfel, profesori cu sala