Nava Republica este viaţa lui, povesteşte Gheorghe Avădanei, comandant de opt ani pe ultima navă pe motor cu aburi din România. În acest weekend, comandantul şi-a lansat cartea la care a lucrat trei ani: „Republica, ultima navă de război cu abur pe Dunăre“. În această carte se îmbină istoria cu poveşti frumoase de pe nava pe care şi-a petrecut ultimii ani.
Este o serie de poveşti de istorie, de viaţă, dar şi de iubire. Cartea pleacă de la ideea că nava Republica a fost martor mut la evenimente politice marcante, la întruniri secrete, la lupte dureroase, dar şi la poveşti frumoase.
„Turiştii îmi spuneau că povestesc frumos despre această navă şi că merită să las scris toate aceste poveşti pe care şi eu le-am aflat din declaraţiile celor care au urcat la bordul navei. Aşa că acum, la pensie, m-am decis să las în urmă această carte“, spune Avădanei.
În 2003, atunci când lucra la Alum, fostul primar, Constantin Mocanu (care îi fusese şef pe şantierul naval) i-a propus să se ocupe de o navă pe care urma să o achiziţioneze, pentru a o include în circuitul turistic. A plecat la Brăila şi a văzut Republica, nava pe care o mai văzuse în tinereţe atunci când făcea practica la marină. „Atunci mi-am spus: «Asta-i muzica ce-mi place! Eu de aici nu mai plec până la pensie!» Şi uite că anul trecut am ieşit la pensie, şi tot aici sunt. Cred că mai plec din baston de pe această navă“, glumeşte Avădanei.
Nava-muzeu Republica va intra în reparaţii
„Republica”, ultimul vas de război cu aburi
Marinar, cânt la muzicuţă!
Comandantul Republicii a făcut armata la marină, în Giurgiu. S-a întors apoi acasă, unde a lucrat doi ani în Marina Militară. A mai lucrat, pe rând, la şantierul naval, la căminul cultural din Chilia sau la Alum.
„Am făcut şi şcoala de partid, iar în 1987 am fost trimis secretar adjunct de partid la Chilia, unde am fost