Producătorii europeni de legume se răzvrătesc împotriva Uniunii Europene (UE), pe fondul crizei bacteriei E.coli. O reuniune de urgenţă a miniştrilor Agriculturii este organizată marţi, 7 iunie, la Luxemburg. Preşedinţia ungară a UE a convocat această reuniune, după ce miniştrii Agriculturii discutaseră deja problema săptămâna trecută la Debrecen.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloş, este şi el invitat la reuniune, iar serviciile sale au anunţat deja că vor propune indemnizarea agricultorilor care au suferit pierderi.
Spania, principala ţară vizată în această criza a sectorului legumelor, îşi evaluează pierderile la 225 de milioane de euro pe săptămână. Ea a cerut compensaţii de 100%, după ce testele ştiinţifice nu au putut dovedi că sursa infecţiei ar fi castraveţii spanioli. Madridul este pregătit să dea în judecată UE, dacă nu primeşte aceşti bani.
România a anunţat şi ea că va cere "compensaţii excepţionale", întrucât a estimat că sectorul legumelor va pierde nouă milioane de euro, până la sfârşitul lunii august.
În fine, ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire l-a întâlnit luni dimineaţă pe Dacian Cioloş, căruia i-a cerut ca agricultorii francezi să fie indemnizaţi până la ultima centimă.
Comisia Europeană nu are capacitatea juridică pentru a opera repede astfel de despăgubiri, acest prerogativ fiind deţinut doar de statele membre. De aceea, demersurile trebuie făcute acum de comisarul Agricuturii pe lângă preşedinţia ungară a UE.
Reuniunea de marţi s-ar putea solda cu un "acord de principiu" privind măsurile concrete cerute de sectorul în criză. Măsurile i-ar putea viza atât pe agricultorii care fac parte din organizaţii profesionale, cât şi pe ceilalţi. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Producătorii europeni de legume se răzvrătesc împo