Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat marti ca nu se poate spune ca inflatia din Romania apare pentru ca banca centrala tipareste bani, deoarece nu avem o crestere exploziva a numerarului.
"Banca Nationala tipareste bani, dar numerarul este doar o bucatica din masa monetara a Romaniei. Cu toate acestea se spune ca inflatia apare pentru ca BNR tipareste bani. Nu este corect sa se spuna acest lucru pentru ca nu avem o crestere exploziva a numerarului", a declarat Mugur Isarescu la un colocviu pe teme de politica monetara.
El a aratat ca, pe termen lung, cresterea semnificativa a masei monetare genereaza cresterea preturilor, dar pe termen scurt corelatia nu mai este asa de clara. Guvernatorul BNR a spus ca, pe termen scurt, evolutia preturilor are legatura mai mult cu ciclul economic si cu veniturile populatiei, si mai putin cu numerarul in circulatie.
Isarescu a dat ca exemplu prima parte a anilor '90, cand masa monetara era "tinuta destul de strans, o crestere de 20%", deficitul bugetar era scazut, dar inflatia era de 300%. Cauza acestui paradox era reprezentata de arieratele companiilor de stat - practic un produs monetar care nu a fost creat de BNR - la care se adauga dobanda reala negativa.
"Toate aceste subventii implicite duceau la un deficit cvasifiscal de 20% din PIB, perfect compatibil cu o inflatie de 300% din PIB", a precizat Isarescu. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat marti ca nu se poate spune ca inflatia din Romania apare pentru ca banca centrala tipareste bani, deoarece nu avem o crestere exploziva a numerarului.
"Banca Nationala tipareste bani, dar numerarul este doar o bucatica din masa monetara a Romaniei. Cu toate acestea se spune ca inflatia apare pentru ca BNR tipareste bani. Nu este corect sa se spuna acest lucru pentru ca nu avem o crestere exploziva a numerarului", a de