Costurile suplimentare pe care consumatorii le suportă din cauza creşterii preţului benzinei ar putea fi recuperate prin investiţia în acţiuni Petrom. Cum se poate face "hedging" pe preţul benzinei?
În ultima perioadă cu toţii simţim efectele creşterii accentuate a preţurilor de la banii în plus pe care-i lăsăm în supermaketuri sau hipermarketuri şi până la preţul pe care-l plătim pentru plinul de benzină sau pe chirii.
Puţini sunt cei care ştiu însă că pot ţine în frâu creşterea cheltuielilor de consum prin investiţii pe piaţa de capital în acţiuni ale companiilor de la care achiziţionează cel mai des produsele pe care le consumă şi care ocupă o pondere importantă în coşul propriu de consum.
De exemplu, o persoană care se teme că preţul benzinei ar putea să crească în viitor şi i-ar afecta bugetul poate să cumpere acţiuni OMV Petrom (SNP) de pe Bursă. În acest fel, eventualele cheltuieli în plus cauzate de creşterea preţului cu benzina ar putea fi compesante prin încasarea de dividende acordate de companie, sau prin creşterea preţului acţiunilor.
Acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, sunt puternic corelate cu preţul la pompă al carburanţilor. De exemplu, în intervalul februarie 2009 - iunie 2011 preţul benzinei premium fără plumb vândută de Petrom s-a scumpit cu 67% iar preţul acţiunilor companiei petroliere pe Bursă s-a majorat de două ori mai mult, respectiv cu 137% în aceeaşi perioadă. În anul anterior, când preţul la pompă al benzinei a coborât cu 22,8%, titlurile Petrom s-au ieftinit pe Bursă cu 69,5%.
În acest fel, cine ar fi deţinut acţiuni Petrom în ultimii ani nu s-ar fi bucurat prea mult de ieftinirea carburanţilor din 2008, întrucât i-ar fi scăzut şi portofoliul de acţiuni, dar nu ar fi fost lovit nici de scumpirea lor ulterioară cu peste 60%, în condiţiile în care banii în plus plătiţi