E al patrulea sau al cincilea copil care mă ia în braţe, îmi palpează buzunarele în treacăt şi se uită mirat la braţele mele văzând că nu am urme de înţepături.
"Tu te droghezi?", îl întreb. Puştiul de 10 ani îmi arată mândru urma lăsată de ac pe antebraţ. "Şi cum e?" Stă câteva secunde să se gândească, închide ochii, se lasă pe spate zâmbind şi îşi freacă mâinile de stomac. "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă".
Suntem undeva la graniţa dintre cartierele bucureştene Rahova şi Ferentari. Sosirea ambulanţei Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) este aşteptată. În fiecare săptămână, într-o zi şi oră ştiute, consumatorii de droguri din zonă au aflat că dacă îşi adună seringile folosite, vor primi în schimb unele noi.
Foto: Octav Ganea
Supă la plic în pahar de Cola. Fetiţa din imagine era printre puţinele din cercul ei de prieteni care nu avea urme de injectare. Şi care nu avea nevoie de droguri să simtă un gust bun în burtă.
Este un cuib vechi al consumatorilor de heroină. Acum nu prea mai este cazul. Majoritatea a trecut la "legale". Stimulente sintetice care, după ce sunt dizolvate în apă, ajung direct în venă. Spre deosebire de heroină, însă, surescitează în loc să calmeze. Şi au efect mai scurt, ceea ce înseamnă că numărul de injectări zilnice creşte.
Împărţitorii de seringi, membri ai Asociaţiei Integration încearcă să-i convingă să nu folosească de mai multe ori aceeaşi seringă sau să nu o ofere şi altora. Datele arată că, din 10 consumatori, 8 au deja hepatită C. Mulţi alţii au şi virusul HIV.
Când îşi termină toate venele, consumatorilor le mai rămâne doar "zona inghinală"
Am vrut să luăm şi o cameră de filmat cu noi, dar cei de la Integration ne-au spus că nu e cea mai bună idee. Consumatorii sunt suspicioşi. Mai ales de când au apărut şi drogurile legale injectabile s-au instalat paranoia şi psih