România a mai pierdut două procese la CEDO, în cazul unui bebeluş omorât la naştere şi a unui tânăr ucis în penitenciar. Motivul: trenarea anchetelor şi nedescoperirea sau nesancţionarea vinovaţilor. Sursa: Reuters
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în alte două cazuri, din cauza trenării anchetelor şi a nedescoperirii sau nesancţionării vinovaţilor.
În primul caz este vorba despre un bebeluş care şi-a pierdut viaţa în timpul naşterii, deoarece s-a sugrumat în cordonul ombilical. Incidentul a avut loc în 2002, în Gorj. Mama, Ana Elisabeta Baldovin, a reclamat faptul că i-a prezentat medicului ce a asistat la naştere acte din care reieşea că un alt specialist recomandase cezariana, însă acesta le-a ignorat. Colegiul Medicilor, apoi procurorii şi judecătorii români au hotărât, însă, într-un final, că medicul care a asistat la naştere este nevinovat. CEDO a condamnat România pe motiv că medicul nu a putut fi tras la răspundere din cauza legislaţiei defectuoase a ţării noastre. Elisabeta Baldovin a primit despăgubiri de 16.000 de euro.
CEDO i-a acordat unui alt român, Ion Predică, daune morale de 35.000 de euro, deoarece anchetatorii români nu au reuşit să descopere cine i-a ucis fiul. Marian Predică a fost omorât în 2003, la vârsta de 20 de ani, în Penitenciarul Rahova. Deşi raportul medico-legal a indicat faptul că trupul tânărului prezenta leziuni grave, anchetatorii au stabilit cauza oficială a decesului drept o criză de epilepsie. Asta în condiţiile în care tânărul nu suferea de această boală.