Medicii recomandă să nu purtaţi haine subţiri în zonele împădurite umede şi să aveţi grijă la copii. Din cauză că muşcătura de căpuşă nu este dureroasă, boala Lyme este greu de depistat la timp.
Unul din motivele pentru care boala Lyme a ajuns în SUA la fel de răspândită ca SIDA iar în Letonia există păduri interzise publicului din cauza invaziei de căpuşe este faptul că este foarte greu de detectat.
„Căpuşa caută surse din care să se hrănească cu sânge de om sau de animal. Înainte de a muşca, căpuşa secretă o substanţă anestezică încât majoritatea oamenilor nici nu simt când au fost muşcaţi", explică Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.
Boala Lyme mai este supranumită şi „boala cu 1000 de feţe" din cauză că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar că ar putea „copia" simptomele a circa 200 de boli.
Pentru ca o persoană să aibă boala Lyme trebuie:
- să fi fost muşcată de o capuşă sau de o nimfă
- căpuşa respectivă să fi fost purtatoare de bacterii Borelia burgorferi (20% din căpuşe sunt purtătoare de bacterii dar procentajul variază în funcţie de regiune)
Mai citiţi:
Invazie de căpuşe la Iaşi! Două persoane ajung zilnic la spital muşcate de insectele parazit
Simptome ale bolii Lyme:
-pata / pete care se mută pe corp (ECM - eritemul cronic migrator - faza incipientă a bolii - Lyme stadiul 1), transpiraţii puternice, febră, dureri musculare (ca dupa o gripă), dureri de, pată roşie la locul muşcăturii de capuşă , tulburări de somn, tulburări de vedere (privire inceţoşata, dublă, chiar dispariţia câmpului vizual)
-dureri articulare (Lyme stadiu 2 - fază deja cronică / vechime peste 6 luni de la debut), dureri în tendoane, călcâiul lui Ahile, etc., dureri şi/sau usturimi în muşchi,
-tulburări cardiace şi neurologice (stadiul 3), amorţeli a