Expunerea la radiaţii şi la poluanţi, precum şi consumul alimentelor cu aditivi ori contaminate cu substanţe conţinute de ambalajele din plastic favorizează apariţia tumorilor maligne. Moştenirea genetică are o contribuţie de circa 20% în apariţia celor mai multe tipuri de cancer. Decisiv în declanşarea acestor boli este deci stilul nostru de viaţă şi mediul în care trăim.
Alterarea codului genetic se poate produce oricând pe parcursul vieţii, factorii responsabili pentru mutaţiile genetice cancerigene fiind toate tipurile de poluanţi: cei din atmosferă, prezenţi în aerul pe care îl respirăm şi care pot duce la cancer pulmonar, cei din mâncare, ce acţionează negativ asupra sistemului endocrin şi cei din cosmetice, suspectaţi pentru mai multe tipuri de afecţiuni maligne.
Radiaţiile ultraviolete modifică adn-ul
Razele ultraviolete ale soarelui pot deveni factori declanşatori ai cancerului, deoarece pot altera codul genetic. Cele mai expuse persoane sunt cele cu aluniţe, persoanele cu tenul alb şi cele cu părul roşcat. Statistic, jumătate din cazurile de melanom sunt produse de expunerea necontrolată la soare. De doi ani, pe lista factorilor dovediţi a fi cancerigeni a fost inclus şi solarul.
Totuşi, aproape orice tip de cancer de piele poate fi prevenit. Iar cea mai simplă metodă este excluderea totală a solarului, evitarea expunerii îndelungate la razele solare şi folosirea cremelor cu factor ridicat de protecţie. Cremele fotoprotectoare trebuie aplicate vara, de câte ori ieşim din casă, în intervalul orar 10.00-16.00 şi, obligatoriu, atunci când mergem la plajă.
Razele X se cumulează în organism
Efectuarea frecventă a investigaţiilor imagistice, precum radiografiile şi tomografiile, creşte riscul de cancer. De aceea, sunt indicate doar în caz de strictă necesitate şi numai la recomandarea medicului. Din c