Taxa anuală de rezervare pentru tarabă, biletul zilnic care trebuie achitat pentru aceeași tarabă și taxa de acces a mașinilor cu care se aprovizionează comercianții reduc substanţial profitul agricultorilor.
Micii producătorii agricoli din Piața Mare contestă legalitatea celor trei taxe aplicate de Administrația Domeniului Public. „Cele trei taxe, adică abonamentul, biletul de tarabă și taxa pentru mașină, sunt aplicate pentru același lucru, și anume comerțul în piață. După ce plătesc abonamentul pentru masă sunt pus să plătesc bilet zilnic pentru aceeași masă și în plus mă taxează și când aprovizionez, pentru mașină“, a declarat revoltat Ioan Dobie, un agricultor sătmărean, care deţine mai multe sere în zona Botizului. El susţine că din cauza taxelor multiple pe care le are de achitat încheie anul cu profit minim. „Muncim toată familia, cu tot cu copii, dar dacă fac un calcul nu ne ies mai mult de două salarii. Prea multe taxe pentru nimic“, spune, revoltat, bărbatul. El s-a decis să se adreseze unui avocat ca să conteste în instanță legalitatea triplet taxări.
Taxe pentru producători
„Nu poate fi vorba de nimic ilegal, sunt tarifele aprobate legal, prin hotărâre de consiliu, încă de trei ani. În plus, taxele pe care le practicăm noi, în comparație cu piețele din alte județe, sunt mici. Probabil producătorii sunt frustrați puțin de competiția cu agenții economici, altfel nu-mi explic de unde să fi venit reclamațiile” a declarat Cristian Bozai Vodă, șeful Administraţiei Domeniului Public.
Producătorii agricoli sunt puși să plătească trei taxe în pieţe. O taxa este percepută pentru rezervarea mesei, pe baza de contract, denumită „taxă de fidelitate”, în valoare de 1,4 lei pe metru pătrat zilnic, care se achită anticipat pe un an și care îi permite agricultorului să își păstreze masa tot timpul anului. A doua taxă este cea forfetară, de 1,5 lei